PerrasMotorNostalgi

Perrabolo är en fortsättning på min tidigare blogg PerrasMotorNostalgi. Titta gärna in även på TuristbussN200.se där jag är en av medarbetarna.

söndag 26 april 2015

En resa till USA 4 New York

Är man i New York så vill man naturligtvis se staden från ovan. Ett tips vi fått var att undvika Empire State Building på grund av köerna och i stället söka oss till "Top of the Rock". Denna byggnad som är den högsta i Rockefeller Center kallades tidigare RCA Building, men bytte 1988 namn till GE Building. Byggnaden som är 260 m hög, stod klar 1933 och är byggd i Art Deco stil. Här har TV-bolaget NBC sina studios och härifrån sänds sedan 1952 det populära morgonprogrammet The Today Show. Också humorprogrammet Saturday Night Live spelas in här. 
På 65:e våningen i GE Building finns också lyxrestaurangen Rainbow Room som öppnade 1934. Här roade sig New Yorks societet och dansade till legendariska storband på det roterande dansgolvet. 1985 stängde restaurangen för renovering och öppnade igen 1987.


RCA Building invigningsåret 1933.
Entrén till Top of the Rock Observation Deck.Vi hade köpt biljetter i förväg men fick ändå köa en stund. Efter en rigorös säkerhetskontroll bar det av 70 våningar upp i en våldsamt snabb hiss. Utsikten uppe på taket är makalös med utsikt över Manhattan, New Jersey, Brooklyn och Queens. 


Manhattan söderut med Empire State Building
Österut mot East River. En liten del av Roosevelt Island skymtar i vattnet.
Manhattan norrut med Central Park och i bakgrunden skymtar en av världens mest trafikerade broar, George Washington Bridge, med drygt 108 milj fordon per år. Och mot väster med Hudsonfloden.Top of the Rock på 40-talet. 1986 stängdes utsiktsplatsen och öppnades igen 2005.Idag finns höga glasrutor som skydd, men man har ändå varit vänlig nog att göra mellanrum mellan rutorna så att det går att sticka ut ett kameraobjektiv. I bakgrunden det nybyggda 432 Park Avenue med 104 bostadsrättslägenheter. Med en höjd av 426 m är 432 Park Avenue den tredje högsta byggnaden i USA och det högsta bostadshuset i världen. Undrar vad en lägenhet kostar där....


Den här bilden har vi väl alla sett. 11 arbetare äter lunch under bygget av Rockefeller Center. Bilden togs den 20 september 1932 på 69:e våningen i RCA Building. Två av herrarna sägs vara svenskar från Okome i Halland. Nummer fem från vänster är Albin Svensson och bredvid honom, som nummer sex med cigarretten i munnen, sitter John Johansson.2 kommentarer: