PerrasMotorNostalgi

Perrabolo är en fortsättning på min tidigare blogg PerrasMotorNostalgi. Titta gärna in även på TuristbussN200.se där jag är en av medarbetarna.

måndag 27 april 2015

En resa till USA 5 New York

Efter den fantastiska utsikten uppe på Top of Rocks blev det en promenad söderut på strandpromenaden längs med Hudsonfloden. I bakgrunden skymtar Frihetsgudinnan.


Målet för promenaden var Ground Zero och World Trade Center. Minnesplatsen 9/11 Memorial Plaza som invigdes 2011 består av två svarta, kvadratiska bassänger med vattenfall. De är byggda på den plats där de två tvillingtornen stod före terroristattacken 2001. Alla namnen på de 2977 personer som omkom i attacken är ingraverade runt de båda bassängerna. 


Den 11 september 2001, en dag vi aldrig kommer att glömma. 


Ground Zero den 29 september 2001, alltså 18 dagar efter attacken.
Foto: Andrea BooherNu byggs ett nytt World Trade Center och byggnaden One World Trade Center invigdes i oktober 2014. Med en höjd av 541 m är det världens tredje högsta byggnad.


Nya Word Trade Center.Nu ville vi ut på vattnet och det fanns många olika båtar att välja mellan. Gratis är bra och då är det bara att bege sig ner till Battery Park och ta den stora gula färjan över till Staten Island. De går varje halvtimme och i högtrafik var 20:e minut. 
I bildens bakgrund ser vi först Brooklyn Bridge som invigdes redan 1883 och var då världens största hängbro. Bakom den syns Manhattan bridge, invigd 1909.


Man åker förbi Liberty Island med Frihetsgudinnan och på återresan får man en vacker vy över New Yorks skyline. 


Solen började gå ner på återresan så det blev väldigt vackra färger. Byggnaden One World Trade Center med sin spira sticker upp 541 m.
Lite kuriosa: 
Frihetsgudinnan finns också i Göteborg, dock bara ca 20 cm hög. I fontänen vid Järntorget finns en skulptur, "De fem världsdelarna", gjord av Tore Strindberg 1927. Runt brunnen sitter fem nakna flickor som symboliserar de fem världsdelarna och om man studerar kvinnan som representerar Amerika, så håller hon Frihetsgudinnan i sin hand.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar