PerrasMotorNostalgi

Perrabolo är en fortsättning på min tidigare blogg PerrasMotorNostalgi. Titta gärna in även på TuristbussN200.se där jag är en av medarbetarna.

torsdag 30 april 2015

En resa till USA 7 Niagara

Efter en natt i Buffalo var det bara 3 mil kvar till Niagarafallen. Vädret var halvtrist, staden Niagara Falls var halvtrist och vattenfallen på den amerikanska sidan var också något av en besvikelse. 

De vattenfall som ingår i Niagarafallen är American Falls, Horseshoe Falls och Bridal Veil Falls. Amerikanska fallen och Hästskofallen är de största, med en bredd på 325 respektive 920 meter, medan Brudslöjefallen är betydligt mindre. Fallhöjden är ca 54 m.

Ingången till Niagara Falls State Park.


Hotell, casino och utsiktstorn i Kanada sett från den amerikanska sidan av Niagara Falls.


Då vi hört att det skulle vara betydligt bättre på den kanadensiska sidan så körde vi dit. Det var långa köer vid gränskontrollen, men efter ca 30 min var vi i Kanada. 
En kul sak med Camaron var att man kunde spegla hastigheten i vindrutan. Vi står nu stilla och 0 mph syns i bakluckan på bilen framför oss. Det gick också att visa varvtal och en massa andra funktioner.Vädret var naturligtvis lika gråmulet på denna sida fallen och en vattendimma låg hela tiden i luften. Svårfotograferat...

Staden på den kanadensiska sidan var i alla fall betydligt trevligare än den amerikanska.


American Falls.

Horseshoe Falls.Både USA och Kanada har stora kraftverk vid Niagara och de första byggdes i slutet av 1800-talet. 

Schoellkopf Power Station (överst på bilden ovan) byggdes i tre etapper mellan 1905-1924. De 21 generatorerna producerade totalt 452 500 hk (335 MW). Bilden är från 1955.


Den 7 juni 1956 inträffade ett stort stenras och vatten trängde in i kraftverksbyggnaden. Kraftverket kollapsade, en person omkom och station 3B och 3C totalförstördes. Station 3A fick stora skador men reparerades och var i drift till 1961 då det nya "Robert Moses Niagara Power Plant" togs i drift. Man kan idag se ruinerna efter det kollapsade kraftverket och ett museum finns också på platsen.
"Robert Moses Niagara Power Plant" som togs i drift 1961 efter att det tidigare kraftverket kollapsat 1956. Här producerar 
13 generatorer 2525 MW elkraft och vattengenomströmningen är 2 270 000 liter/sek!


Kanadensiskt kraftverk och Rainbow Bridge i bakgrunden. Bron som förbinder USA och Kanada över Niagara River invigdes 1941.


Jag hittade ett gammalt vykort över Rainbow Bridge, American Falls och Horseshoe Falls.Är man vid Niagarafallen kan man ju inte undgå att fundera på alla tokstollar som under åren försökt ta sig ner på ett eller annat sätt. 1829 blev Sam Patch den första person som överlevde ett fall nedför Hästskofallen. Han hoppade från en klippa och märkligt nog klarade han sig helskinnad från äventyret.  
Att åka nedför fallen i en tunna har många provat. Den första som överlevde en sådan resa var lärarinnan Annie Taylor. Den 24 oktober 1901, samma dag som hon fyllde 63 år, åkte hon nedför Hästskofallen i en järnbeslagen trätunna. I tunnan fanns en madrass för stötdämpning. Tunnans säkerhet hade två dagar tidigare provats med en katt som passagerare och katten överlevde. Annie Taylors färd tog ca tjugo minuter och efteråt sa hon så här till pressen: 
Om det så var med mitt allra sista andetag så skulle jag varna alla från att försöka sig på denna bravad... Jag skulle hellre ställa mig framför en kanon med vetskapen om att den skulle spränga mig i bitar än att göra ännu en resa nerför fallen...

Annie Taylor poserar med tunna och katt.1 kommentar: