PerrasMotorNostalgi

Perrabolo är en fortsättning på min tidigare blogg PerrasMotorNostalgi. Titta gärna in även på TuristbussN200.se där jag är en av medarbetarna.

söndag 12 april 2015

Frimärksautomaten

Någon som kommer ihåg frimärksautomaterna? Man stoppade i mynt och ut kom det frimärken i olika valörer. Det var på den tiden man skickade s.k. brev, en form av mejl, men i analog form. 

1903 uppsattes den första frimärksautomaten i Stockholm. Som tillverkare uppges Sundström. 1915 fanns 45 automater i 
19 städer.
Bild: Postmuseum

En frimärksautomat för 10-öringar. Tillverkare: Ernst V Nyberg.
Bild: Postmuseum


Bild: PostmuseumDen här typen av automater kommer väl de flesta ihåg. De tillverkades av Sterners Specialfabriks AB i Dala-Järna. 
Sterners är ett familjeföretag som grundades 1946 av Erik U Sterner. Han köpte konkursboet efter Specialfabriken AB och startade tillverkning av automater. Idén fick han när han såg en bild från USA av en automat. 
I början av 50-talet utlyste Postverket en tävling om tillverkning av frimärksautomater och Sterners vann tävlingen. Automaten började tillverkas 1952 och blev en stor succé med export till många länder runt om i världen. 
Bild: Postmuseum

Den tillverkades i olika utföranden fram till i början på 80-talet och var i många år Sterners stora produkt. Ca 80 % av företagets tillverkning gick på export.


Myntautomaten var Sterners nästa stora steg i utvecklingen. Den började tillverkas i slutet av 50-talet och än idag tillverkas den här typen av automater. Man kan hitta den på bl a solarier, campingplatser och bensinstationer.
        
Företaget har hängt med i den elektroniska utvecklingen och idag utvecklar man kompletta betalsystem med kontanthantering och kortbetalning för att aktivera t ex biltvättar och solarier.
En stor succé är automaten för spolarvätska som företaget har levererat till över 350 bensinstationer runt om i Sverige. Den exporteras också till Norge, Finland och Lettland.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar