PerrasMotorNostalgi

Perrabolo är en fortsättning på min tidigare blogg PerrasMotorNostalgi. Titta gärna in även på TuristbussN200.se där jag är en av medarbetarna.

fredag 3 april 2015

Hamburg

Efter mitt besök i Bremen blev det kvällståg till Hamburg. Hamburg Hauptbahnhof har en imponerande banhall i klassisk tysk stil.Miniatur Wunderland

Dagen i Hamburg var vikt för ett besök på Miniatur Wunderland, världens största modelljärnväg. Det är en fantastisk anläggning som började byggas i december 2000 och i augusti 2001 togs de tre första delarna av anläggningen i drift. Idag består den av 8 temavärldar på sammanlagt 1300 kvm, men ska fullt utbyggt vara på 2300 kvm med 12 olika temavärldar. Hittills har grundarna investerat cirka 12 miljoner euro och bygget fortsätter. Antalet nedlagda arbetstimmar är just nu mer än 580 000!


Dagens anläggning och planerad utbyggnad. Redan idag finns 13.000 m spår, 930 lok och 14.450 vagnar.


Själva modelljärnvägen (skala H0, 1:87) är naturligtvis mycket imponerande, men det mest fantastiska är detaljrikedomen i miljöerna runtomkring. Här hittar man landskap från bl.a. Tyskland, Österrike, Schweiz, USA och Skandinavien. Tittar man noga så händer det i stort sett något på varje kvadratdecimeter! Spridda över anläggningen finns också ca 150 gröna tryckknappar. Dessa aktiverar olika rörliga aktiviteter som t.ex. tractorpulling, gaffeltrucksrace, linbana i rörelse och skott på mål i fotbollsarenan. 

Alplandskap från Schweiz och Österrike.

Campingplats i anslutning till stor musikfestival.


Man har hittat dinosaurieskelett!


Aj,aj! Detta kunde slutat illa.


Köerna på Autobahn beror oftast på vägarbeten.


Stadens Feuerwehr bekämpar en brand.
En temavärld är Skandinavien och där är Kiruna med på ett hörn.


Notera den överlastade Audi-caben till höger!


Med jämna mellanrum släcks ljuset ner i lokalerna. 


Guldrush i Amerika.


Efter sex år av planering och byggtid invigdes 2011 den 150 kvm stora flygplatsen Knuffingen Airport. Här startar, landar och taxar flygplan på ett mycket realistiskt sätt. På detta projekt har man lagt ner 150.000 arbetstimmar och 3,5 miljoner euro.


Till en stor flygplats hör en stor parkering. 


Kolla bagagevagnsåkningen!


Hela anläggningen sköts från denna tågledningscentral.

Även om man inte har något speciellt intresse för modelljärnvägar så är denna anläggning ändå en fantastisk upplevelse. Av sevärdheter i Hamburg klassas den som nr 1 av TripAdvisor.

Ta fem minuter och kolla på denna video. Det är den absolut värd!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar