PerrasMotorNostalgi

Perrabolo är en fortsättning på min tidigare blogg PerrasMotorNostalgi. Titta gärna in även på TuristbussN200.se där jag är en av medarbetarna.

fredag 22 maj 2015

Elcykel och senap

Elcykeln har ju blivit väldigt populär de senaste åren, men någon riktig nyhet är den inte. Här ser vi ingenjör Bruno Knebel i Uppsala 1941 med en elegant elcykel som han själv konstruerat.
Foto: Paul Sandberg  Bild: Upplandsmuseet

Artikel i Upsala Nya Tidning 1941-10-04: "Upsala-konstruerad el-cykel med 10 mils aktionsradie. En elegant och smidig elektrisk cykel väckte i går berättigat uppseende på stadens gator, där den ljudlöst gled fram i trafikvimlet. Den hörde inte till trehjulingarnas rad utan var en ’vanlig’ cykel på två hjul, försedd med ett par stora batterier på båda sidor om bakhjulet och en behändig motor på framgaffeln".

Bruno Knebel är också mannen bakom Slotts senap. Han var fån Tyskland men arbetade som driftledare på Ättiksfabriken i Upsala (som numera stavas Uppsala). Från hemlandet hade han tagit med sig ett senapsrecept som kallades Knebelpasta. Detta kom senare att bli känt som Slotts senap.

Upsala Ättiksfabrik 1944.
Foto: Paul Sandberg  Bild: Upplandsmuseet

1969 bytte företaget namn från Upsala Ättiksfabrik till AB Slotts Industrier. 2008 flyttades tillverkningen till Polen.


Reklammålning 1939.
Foto: Paul Sandberg  Bild: Upplandsmuseet


Dessa glassejdlar fanns i många köksskåp på 60-talet, så även hos oss. Om jag minns rätt så använde min mor dem bl.a. som blomvaser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar