PerrasMotorNostalgi

Perrabolo är en fortsättning på min tidigare blogg PerrasMotorNostalgi. Titta gärna in även på TuristbussN200.se där jag är en av medarbetarna.

fredag 8 maj 2015

En resa till USA 10 Wildwood

Från hamnen i Cape May var det bara några minuters bilfärd till målet för dagen, staden Wildwood. När vi kom dit var det sista veckan på säsongen så det fanns det gott om plats på stranden. Ett dopp i Atlanten medan solen går ner är aldrig fel efter en varm resdag!


Wildwood är en populär semesterort som ligger i ett område kallat "Wildwoods Shore Resort Historic District", eller "Doo Wop Motel District". 
Efter kriget var optimismen stor i Amerika. Välstånd och fritid ökade och bilen blev var mans egendom. Vägnätet byggdes ut och 1950 öppnade Garden State Parkway som går utefter östkusten ner till Cape May. För att locka bilister till Wildwood byggdes här på 50- och 60-talen ca 300 fantastiska hotell och motell. Arkitekturen kallas Doo Wop eller Googie och är inspirerad av bilkultur, jetflygplan och rymdfärder. Varje hotell/motell hade sitt eget tema och det var mycket pastellfärger, plastpalmer och neonljus. 

Doo Wop är en musikstil som uppstod i slutet av 40-talet, och hade sin storhetstid på 50-och början på 60-talet. Populära 
Doo Wop-grupper var bl.a. The Platters, Delta Rythm Boys, The Shirelles, Dion & The Belmonts och Frankie Lymon & the Teenagers. 

Hialeah Motel på 60-talet. Motellet är bevarat, men heter idag Carousel Motel.


Ebb Tide Motel.


Sea Horse Motel 


24th Street Motel.


Sun Deck Motel.


White Star Motel och Coral Reef Hotel.


Skylark Motel.Bristol Plaza.


Coral Sands Motel.


Compass Motell.Den unika piren i trä med nöjesfält, restauranger och nattklubbar.

På 70- och 80-talen minskade turismen och området började förfalla. Många motell revs men i slutet på 90-talet vände det. Många av de motell som fanns kvar renoverades och den unika boardwalken i trä byggdes upp igen. Flera av motellen är idag listade som National Historic Places. I Wildwood finns också ett Doo Wop-museum med saker man sparat från rivna motell som t.ex. neonskyltar och möbler. I oktober 2012 drabbades Wildwood av orkanen Sandy med stora skador som följd. Idag är skadorna reparerade och Wildwood är en fantastisk semesterort, väl värd en omväg.Vi checkade in på trevliga Blue Water Motel som på 60-talet såg ut så här.


Idag är det ombyggt och moderniserat med höjt tak, annan färgsättning och solpaneler på taket.En bildkavalkad från en promenad i Wildwood.

Caribbean.


Aqua Beach.


Sea Scape Inn.


Olympic Island Beach.


Pan Am American Hotel med snygg roterande glob på taket.

VIP och Compass Motel.

Waikiki.Shalimar.


Bel Air.


Bel Air på 70-talet.


Imperial 500.


Armada och Ocean Holiday.


Bristol Playa.Efter en vecka var det nu dags att köra de sista 25 milen upp till New York och lämna tillbaka Camaron. Nu tar vi flyget till Las Vegas!3 kommentarer:

  1. Om man skulle ta sig lite semester tro! Skall Du med Tony?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi samlar ihop ett gäng gubbar och drar! ;-)

      Radera