PerrasMotorNostalgi

Perrabolo är en fortsättning på min tidigare blogg PerrasMotorNostalgi. Titta gärna in även på TuristbussN200.se där jag är en av medarbetarna.

måndag 4 maj 2015

Television på Liseberg 1950

Teknikdemonstrationer av television, sk synradio, hade förekommit i Sverige sedan 30-talet, men Sveriges första riktiga försökssändning ägde rum på Liseberg den 5 maj 1950. Under perioden 5 maj - 6 juni 1950, gavs 177 föreställningar på Rotundan. Varje program var på ca 20 minuter och spelades in och sändes från Konserthallen. Det var det engelska bolaget Pye Ltd som tillsammans med tekniker från Chalmers tekniska högskola provade att sända mellan Konserthallen och Chalmers. Allmänheten kunde se sändningarna på 30 st TV-apparater uppställda runt Rotundans dansgolv och de fick betala en krona för att titta på de första televisionsförsöken. Den första sändningen inleddes med ett barnprogram som följdes av ett program för husmödrar där ämnet var spädbarnsvård. På kvällen sändes tre filmer och det bjöds även på dans och cittraspel. Det hela avslutades med att tre ungdomar ur Lasse Dahlquists televisionsklubb uppträdde. Andra medverkande denna månad var bl a Lennart Hyland, Ingemar Johansson, Sigge Fürst och Povel Ramel. Per-Martin Hamberg från Radiotjänst var produktions- och programledare.

Mellan tornen vid entrén gjordes reklam för nyheten Television, tydligen på någon form av lyftkran.


Restaurang Värdshuset hade på balkongen en banderoll om televisionsvisningarna i Rotundan.


På Konserthallen satt en skylt "Studio - Television".Rotundan, eller Dansrotundan som den hette från början, invigdes 1940. Den var då en av Europas största danssalonger med ett dansgolv som rymde 1200 personer. 1956 renoverades byggnaden och 1958 bytte den namn till Rondo. Här spelade Sveriges största dansband och även Perra har i sin ungdom svingat sina lurviga på detta danspalats. Idag är Rondo en showkrog där artister som bl.a. After Dark, Magnus Uggla och Jerry Williams gjort bejublade krogshower.


På neonskylten på taket tror jag det står "Rondo Internationellt Musikcafé".Konserthallen hette tidigare Kongresshallen och byggdes till Göteborgs jubileumsutställning 1923.

Sommaren 1923 hölls inte mindre än 193 kongresser i den nya hallen och bland föredragshållarna fanns bl.a. Albert Einstein som som vid "Naturforskarmötet" redogjorde för sin relativitetsteori. 

Einstein i talarstolen och i mitten på rad ett sitter Sveriges Kung Gustav V och nobelpristagaren Gustaf Dalén.I Konserthallen har under åren många musikaliska storheter uppträtt. Här har man kunnat lyssna till bl.a. Edit Piaff, Maurice Chevalier, Alice Babs, Evert Taube, Shadows, Animals, Jimi Hendrix och Frank Zappa. Själv kommer jag ihåg en konsert vi var på med Bill Haley & His Comets runt 1969-70. 
Den 9 oktober 1973 brann Konserthallen ner till grunden.


2 kommentarer:

  1. Ja, då lärde man sig något nytt igen.

    SvaraRadera
  2. På en av sändningarna spelade "Five Brothers" tillsammans med pianisten Bengt Hallberg. Är det någon som vet mer om denna sändning?

    SvaraRadera