PerrasMotorNostalgi

Perrabolo är en fortsättning på min tidigare blogg PerrasMotorNostalgi. Titta gärna in även på TuristbussN200.se där jag är en av medarbetarna.

lördag 29 augusti 2015

En resa till USA 15. Lake Powel, Horseshoe Bend, Lees Ferry

Efter bloggens sommaruppehåll blir det nu en fortsättning på "En resa till USA 2014".

Från fantastiska Bryce Canyon gick färden vidare till Lake Powell och Glen Canyon Dam. Lake Powell är en konstgjord sjö som uppstod då man dämde upp Glen Canyon för att bygga ett kraftverk och för att reglera vattenflödet i Coloradofloden. Sjön är USA:s näst största konstgjorda sjö efter Lake Mead vid Hoover Dam. Området, som är mycket vackert, ingår i Glen Canyon National Recreation Area. Det är ett verkligt semesterparadis med marinor, husbåtar, motorbåtar, vattenskotrar, vattenskidåkning mm.Glen Canyon Dam började byggas 1956 och stod färdig 1966.


Glen Canyon Bridge byggdes 1959 för att underlätta transporterna vid dammbygget. Längst ner till höger i bild syns en liten del av Coloradofloden och det blåa nederst till höger är båtar som ligger förtöjda.


En bild från bygget av Glen Canyon Dam 1960.


Glen Canyon Dam och Glen Canyon Bridge.
Strax söder om Glen Canyon Dam ligger nästa stora upplevelse, Horseshoe Bend. Från parkeringsplatsen är det en bra bit att gå......men det är väl värt promenaden! Makalöst vacker natur där Coloradofloden under miljontals år eroderat sig ner genom lagren av sandsten.

Färden går vidare på väg 89-89A och många fotostopp blir det!
Nästa mål är Navajo Bridge som öppnades 1928. Bron är 254 m lång och höjden 142 m. (Gammalt vykort)1994 öppnades en ny bro och den gamla stängdes för fordonstrafik. Det är dock fortfarande tillåtet att promenera på bron


...bara man låter bli att hoppa! Bron är klassad som ett "Historic Civil Engineering Landmark" och finns sedan 1981 i "National Ragister of Historic Places.

Den gamla bron till vänster, den nya till höger.
Bild: Wikipedia

Coloradofloden.Magen vill ha sitt, och på denna trevliga restaurang serverades det rejäla burgare!En trevlig servitris tipsade oss om Lees Ferry, en plats i närheten där man kan köra bil ända ner till Coloradofloden. Vägen ner till vattnet är som synes mycket vacker!
Lees Ferry. Innan Navajo Bridge byggdes fanns här en färja för transport av personer, hästar och gods. Färjeförbindelsen öppnades 1873 och var i drift till 1928 då bron öppnades.
Bild: nps.gov

Bild: nps.gov

Idag är platsen ett populärt ställe för camping, fiske och bad.

Mitt ressällskap provar vattentemperaturen!
1 kommentar: