PerrasMotorNostalgi

Perrabolo är en fortsättning på min tidigare blogg PerrasMotorNostalgi. Titta gärna in även på TuristbussN200.se där jag är en av medarbetarna.

onsdag 28 oktober 2015

Kolorerat, sv/v och färg i Ö-vik

Jag gillar och samlar så smått på kolorerade vykort, inte riktiga papperskort utan i digital form. Tänk att några personer ända in på 60-talet satt och färglade svartvita kort. Helst skulle färgerna överensstämma någorlunda med verkligheten innan det gick till tryck. Inte helt lätt, speciellt om man kanske inte ens varit på platsen. Oftast blev det rätt, ibland mindre rätt och någon gång blev det tokfel.

Nygatan i Örnsköldsvik på 60-talet. VW, Peugeot 404 Break, Opel Rekord Sedan och Caravan. Några bilar har färglagts, medan andra fått förbli svartvita. Samma sak med husen.


Nygatan några år senare. Samma plats, men nu är det vackra gula trähuset borta och ersatt av en tegelkoloss.


Så här ser samma gata ut idag.
Bild: Google


Detta är ett vykort på Ångermanlandsgatan, också den i Örnsköldsvik. Gul postlåda, skylt "Tobak" och reklam för Cloetta Roulette. Löpsedlarna har "Motorväg" och "Tappad" som rubriker. En Volvo PV, eller möjligen en Standard Vanguard, visar bakdelen. Det är lugnt, det är stilla och det är vänstertrafik.


Jag har ingen anknytning till Örnsköldsvik och har aldrig besökt staden annat än på genomresa. Ändå kan jag se hur Ångermanlandsgatan ser ut idag genom att gå in på Google Street View. Visst är det fantastiskt! Eftersom koloratören (heter det så?) styrde färgsättningen så kan vi inte vara säkra på om färgerna på den gamla bilden stämmer med hur verkligheten såg ut. Kanske var balkongerna egentligen röda även då?
Bild: Google

Ännu ett vykort från Ö-vik. Det är också från Ångermanlandsgatan och det är samma höghus som syns i bakgrunden på bilderna ovan. En ensam tvåfärgad Volvo Amazon kör vänstertrafik. Amazonen är av årsmodell 1961 eller tidigare eftersom 1961 var sista året Amazonen kunde levereras i tvåfärgsutförande.


Samma vy idag om man tittar på Google Street View. Balkongerna är nu inglasade och färgsättningen på huset är en annan. 
Bild: Google

En bild från korsningen Centralgatan-Nygatan. Centralgatan var gamla Riksväg 13, nuvarande E4, och heter idag Centralesplanaden. Det är tyvärr svårt att urskilja alla detaljer, men jag tror det är en bilfirma med bil på taket vi ser bredvid Caltexskylten. En Saab (?) står i skyltfönstret till höger i bild. Här har koloratören satsat på en häftig knallgul färg. Snyggt!Mycket är förändrat och nya hus är byggda utefter Nygatan.
Bild: Google

Norrlandskustens buss mot Luleå passerar Nygatan på sin färd längs Centralgatan - Riksväg 13. Samma hus som på bilden ovan och en fin skylt med Tältplats och Riks 13. Vi ser också en Morris Minor skåpbil med delad framruta, hel framruta kom på årsmodell 1956. Mannen med hatt och portfölj tycks ha bråttom, medan damen i svart tar det lugnare. Men varför håller hon paraplyet framför sig? Kanske blåser det hårt denna dag år 1957.
Bild: Örnsköldsviks museum Foto: Karl-Otto Strandberg


En bild från 1962. Detta år bytte Riksväg 13 namn till Europaväg 4 så några månader senare togs nog denna skylt ner. En ensam Saab puttrar fram på Centralgatan.
Bild: Örnsköldsviks museum Foto: Karl-Otto StrandbergDenna fina bild på Stora Torget i Ö-vik är nog ett riktigt färgfotografi. 50-tal när det är som vackrast! 1978 rev man det gula sk Madlungska huset med bl.a. Café Metropol och Stenmans Café. Även Örnsköldsvik drabbades tyvärr av rivningshysterin på 70-talet.

Café Metropol.

En stilig Shell-mack fanns vid torget. Klockan som syns i mitten av bilden sattes upp 1939. Det är ett konstverk av skulptören David Wretling och heter "Till hemstaden". 

Bilden är från 1954. Notera alla trevliga kiosker som fanns på den tiden!
Bild: Örnsköldviks museum  Foto: Thure Schelin

Klockan monteras 1939.
Bild: Örnsköldviks museum  Foto: Thure Schelin

Det vackra bankpalatset byggdes 1899 för Hernösands Enskilda Bank. 1914 togs banken över av Svenska Handelsbanken.


Det är spännande att studera detaljer. På detta kort har tegelbyggnaden fått texten Svenska Handelsbanken uppsatt på fasaden. Detta saknas på de tidigare bilderna. En snygg tankbil från Shell svänger in på Läroverksgatan. Kanske har den varit och fyllt på Shell-mackens cisterner.


Året är 1978 och Madlungska huset till vänster är tömt inför rivningen. På bankfasaden har man kortat ner Svenska Handelsbanken till bara Handelsbanken. De bilburna ungdomarna lyfter på huven till en Chevrolet Camaro.
Bild: Örnsköldviks museum  Foto: Thure SchelinStorgatan norrut. Madlungska huset och bankpalatset i bakgrunden.


Istället för det vackra Madlungska huset byggdes istället detta elände. Hur tänkte man? Jag undrar ibland hur det såg ut i dessa politikers hjärnor som rev så många vackra byggnader runt om i Sverige. Den vackra klockan fick i alla fall vara kvar.
Bild: GoogleVi går vidare och tar en titt på den västra delen av torget. 1915 såg det ut så här med Hotell Örn och Sparbankshuset.


Hotell Örn brann ner 1936 och ett nytt hus med Stora Hotellet uppfördes 1937.


Återigen ett vackert kolorerat vykort, men varför har koloratören lämnat vissa partier på bankhuset ofärgade? Åtta trevliga bilar står snyggt parkerade och en ensam motorcyklist drar iväg. Klockan ser lite ensam och övergiven ut.


Sundelins sålde pälsvaror och damkappor. Ovanför Sundelins sitter en reklamskylt "Telefunken Radio". Restaurant i mitten och till höger ingången till Stora Hotellet.
Bild: Örnsköldsviks museum  Foto: Werner Wångström

På baksidan hade Stora Hotellet en trädgårdsservering.I Sundelins tidigare lokaler såldes det 1976 fortfarande kläder men nu under namnet Ö-viks Mode. Den vänstra bilden med Polyfoto är från 1976, den högra från 1977 och då har Polyfoto bytt namn till Expert.Ungefär så här ser det ut idag. Där Sundelins hade affär finns idag en Audio-Video butik. Expert gick ju i konkurs 2012 så här är Google Street View inte riktigt uppdaterad. Stora Hotellets lokaler i bottenplanet är nu en O´Learys restaurang.
Bild: GoogleStorgatan Söderut.Samma vy i modern tid. Plåtfasaden till vänster är ju alldeles förfärlig!
Bild: Google


Textkällan till detta inlägg kommer till största delen från 
Örnsköldsviks kommuns hemsida: www.ornskoldsvik.seSå det kan bli. Ett kolorerat vykort växte till en liten redogörelse om Örnsköldsviks historia. Nu är både jag och ni som läser denna blogg en aning mer allmänbildade. Kanske har det smugit sig in ett eller annat fel i texten och då hoppas jag att den som upptäcker detta hör av sig så jag kan rätta till det.


Så blir det några kolorerade bonusbilder från Ö-vik. 

Först en riktig godbit! En Saab 92 på vägen upp till Varvsberget.

Väl där uppe kunde man äta på Varvsbergsrestaurangen.

Kyrkan och skidbacken.


Mo och Domsjö Centralkontoret.


Brandstationen. Trist motiv och koloratören hade nog inte heller sin bästa dag jobbet. Färgen räckte inte riktigt till för att färga hela fasaden och några av träden fick höstfärger. För övrigt kan man undra vem som lockades att köpa ett vykort på en brandstation?


Länslasarettet.
Lasarettet som riktigt färgfoto.


I svartvitt från ovan.


Och i vinterskrud.Till sist måste jag ge er läsare ett julklappstips. Det är boken Kulör - Svartvit motorhistoria i färg av Anders Tengner. Han har med hjälp av ett bildredigeringsprogram kolorerat en mängd gamla vackra svartvita motorhistoriska fotografier. Jag har sett några smakprov på bilder från boken och de är fantastiska. Mina barn har fått tipset så jag hoppas att ett exemplar till mig ligger under granen i år.6 kommentarer:

 1. Det är en Camaro och inte Barracuda på bilden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för snabbt svar, nu uppdaterat.

   Radera
 2. Ångermanlands Bilförsäljnings AB (åba) höll till där bilen på taket kortet

  SvaraRadera