PerrasMotorNostalgi

Perrabolo är en fortsättning på min tidigare blogg PerrasMotorNostalgi. Titta gärna in även på TuristbussN200.se där jag är en av medarbetarna.

söndag 11 oktober 2015

Vin-Sockerdricka och Rex-PorterEtt par trevliga buteljer hos Café Cineast i Sveg. Vin-Sockerdrickan kommer från Roberts. Detta är troligen samma Roberts Bryggeri i Örebro som tillverkar extraktet till i stort sett all julmust som säljs i Sverige. Vet någon något om Mousserande 
Rex-Porter så får ni gärna höra av er.


Från Roberts.se:
I början av 1900-talet var läskedrycker något exotiskt som bara fanns i kontinentala Europa. Men snart nådde nyheten Sverige, tack vare två entreprenörer som såg möjligheterna med produkten. Robert Roberts och hans son Harry grundade AB Roberts i Örebro år 1910, och lade en helt ny marknad för sina fötter. De specialiserade sig på att skapa smakfulla aromer och extrakter som de sålde till bryggerier. I början var produktionen ett rent hantverk, men Roberts blev snabbt en växande industri. Under årens lopp har Roberts levererat aromer och extrakter till välkända varumärken. De största framgångarna har varit Champis, som blev en succé som lyxdryck redan på 1920-talet – och julmust.

Det började mitt i stan och fortsatte i en gammal fruktträdgård på väster. Det är tidigt 1900-tal. Robert Roberts och sonen Harry vill skapa ett alternativ till öl och brännvin. Allt sker under Harrys vistelse i Berlin, dit Robert skickar honom för att studera kemi. Där skapade han sin egen samling av recept, varav ett ska bli till ett stycke svensk dryckeshistoria. 
Efter flera års laborerande forskar Harry fram den svarta tillsats som liknar svagdricka till utseendet, men har en helt annan smak. Den berömda julmusten. Snart ska familjeföretaget AB Roberts i Örebro höra tala om sig, mest för sin revolutionerande nya dryck, men också för andra kända läskedrycker. De första 49 åren huserar Roberts i centrala Örebro. På 1920-talet har man köpt en tomt på väster i Örebro, där det ligger en gammal fruktträdgård. Dit flyttar man, bygger nytt och utvecklar successivt verksamheten till vad den är idag.

Destllationsrummet för julmust.  Bild: roberts.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar