PerrasMotorNostalgi

Perrabolo är en fortsättning på min tidigare blogg PerrasMotorNostalgi. Titta gärna in även på TuristbussN200.se där jag är en av medarbetarna.

torsdag 5 november 2015

Billig och villig städhjälpFrån ICA-historien:
År 1941 introducerade de fyra inköpscentralerna (Hakonbolaget, SV, Eol och NS) en dammsugare som kort och gott fick namnet ICA. I reklamen presenterades den som ”snabbstädaren som hjälper husmor att hålla rent”. ICA-dammsugaren var en grönklädd cylindrisk apparat med fram- och bakstycke, samt medar i elegant kromat utförande. Den kostade endast 126 kronor, till skillnad mot Electrolux dammsugare, som var mycket dyrare: 225 kronor.

Första serien ICA-dammsugare omfattade 3 000 apparater. Men vem tillverkade då den billigare ICA-dammsugaren? Jo, Electrolux. Företaget producerade dammsugaren åt Inköpscentralerna i omgångar, först 1941 och sedan 1944–1951. Totalt tillverkades tre modeller under denna tid U 116, UK 116 och UK 316. Det som skilde dem åt var motoreffekten, utvändigt såg de i princip likadana ut. ICA-dammsugaren producerades under en ganska kort period, bara cirka åtta år. Ett av skälen var naturligtvis andra världskriget. På ICA-mötet i Västerås 1941 tog Direktör Harald Mörck upp att om ICA var intresserad av fortsatt tillverkning, måste man vara beredd på kriskvalitet till ett högre pris. Därför beslutade mötet avvakta till bättre tider. Det förklarar varför ICA-dammsugaren återkom först 1944. Den var en basdammsugare utan exklusiva finesser och avancerad design. Det behöll Electrolux till sina egna dammsugare. 1951 fasades dammsugaren ut ur ICA:s sortiment, förmodligen som ett led i att fokusera på kärnverksamheten – livsmedel.

Annons från 1941

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar