PerrasMotorNostalgi

Perrabolo är en fortsättning på min tidigare blogg PerrasMotorNostalgi. Titta gärna in även på TuristbussN200.se där jag är en av medarbetarna.

fredag 20 november 2015

I väntan på bussen i Gärdsta

Mor och far köpte aldrig bil, men det hindrade oss inte från att resa. Min far jobbade också på SJ och på den tiden fick man som anställd fria resor för hela familjen med SJ:s tåg och bussar. Denna förmån nyttjades flitigt. Det blev många resor till släkten i Jämtland varje år, både sommar och vinter. Dessutom åkte vi till släkt och vänner i övriga landet. Vi gjorde också semesterresor till Danmark och Norge och det var alltid tåg och buss som gällde. 
Bilden är från Gärdsta i Jämtland och huset i bakgrunden är Marby Gammalgård, då som nu med servering sommartid. Här sitter jag och min lillebror med packning och väntar på bussen till Östersund. Därifrån åkte vi nattåget hem till Göteborg. 
Det är alltid lika fascinerande att se hur uppklädda vi var på våra resor. Finbyxor, slips, kavaj och till och med överrock! Årtalet är nog kring 1964-65.Gärdsta har två kyrkor, Marby gamla kyrka som är från medeltiden och Marby nya kyrka. Här ser vi den gamla kyrkan. Marby Gammalgård är byggnaden längst till höger.


Gärdsta ligger utefter väg 321 som går mellan Svenstavik och Mattmar längs med Storsjöns västra strand. I Google Street View ser platsen ut så här. Jämför man de båda bilderna så ser man att den röda stugan i mitten vid något tillfälle har vridits ett kvarts varv!
Bild: Google

Marby nya kyrka som invigdes 1867.


Marby nya kyrka. Den gamla syns längst upp till höger.
Från Gärdsta, eller egentligen från den lillla byn Håkansta, kan man åka färja till Norderön och därifrån vidare med en annan färja till Isön. Dessa färjeleder är en genväg till Östersund. 

Vintertid, då isen lagt sig, dras färjeförbindelsen in, och istället kör man på isvägar över Storsjön. När isen har bra kvalitet och tjocklek klarar den fordon som väger upp till fyra ton. Trafikreglerna på isvägarna är stoppförbud, max 30 km/h och 50 m mellan varje fordon. 
Bild: 321an.se

Isvägen Sunne - Vällviken.
Bild: 321an.se

Förr fanns många isvägar på Storsjön, men i och med att nya broar har byggts och vintrarna blivit mildare så finns inte många kvar. Idag återstår vad jag vet, bara sträckorna Håkansta - Norderön, Norderön -  Isön och Vällviken - Sunne.

Också mellan Östersund och Frösön fanns det förr en isväg. Två VW och möjligen en Mercedes.
2 kommentarer:

  1. Köra på isarna var väl ganska vanligt förr. Fin bild på dig och din bror!

    SvaraRadera
  2. Även i Arvika fanns isväg fram till 1980-talet mellan Arvika och Glava.

    SvaraRadera