PerrasMotorNostalgi

Perrabolo är en fortsättning på min tidigare blogg PerrasMotorNostalgi. Titta gärna in även på TuristbussN200.se där jag är en av medarbetarna.

fredag 27 november 2015

Ritningar och tips

Jag har några exemplar av tidskriften Populär Mekanik från 50-talet och det är intressant läsning. Det är nyheter, tips, reportage och många byggbeskrivningar. Den svenska Populär Mekanik var i stort sett en direktöversättning av den amerikanska förlagan Popular Mechanics, och innehållet var mycket amerikanskt. 50-talet var en guldålder för självbyggeri och mängder med ritningar och byggbeskrivningar publicerades i olika tidningar. Många byggde även sina egna bilar och materialet i dessa farkoster var trä, plywood, aluminium och plåt. 

En lekhage för barn fanns med i oktobernumret 1951. Det kallas lekhage, men i mina ögon ser det mera ut som en trång hundbur. Hade barnavårdsnämnden några synpunkter?
Bygget är mycket noggrant beskrivet med exakta mått i mm och en textad byggbeskrivning följde med.


Tidskriften är också full med praktiska tips om hur man själv kan tillverka diverse verktyg. Råkar ni ha ett landningsställ till ett flygplan liggande i garaget så kan det enkelt byggas om till en hydraulpress för att pressa fast ventilsäten i motorer med stående ventiler. 


"Om en datumstämpel blivit föråldrad kan man t.ex. ändra 1950 till 1951 genom att byta ut 0-typen i 1950 mot 1-typen i 1949. Man skär försiktigt bort typen med ett rakblad och limmar fast den andra typen med gummicement. Man bör skära bort typerna så likformigt som möjligt, så att stämpeltrycket blir jämnt".

Behöver ni sedan ha stämpeln inom bekvämt räckhåll så gör ni så här. "En flasköppnare fästes vid bordsskivan med en skruv. Stämpeln kan nu lätt nås och är alltid till hands".


För grammofonägaren fanns det också praktiska tips. 
"Särskilt när det gäller långspelande grammofonskivor, kan den minsta glidning, då skivorna är travade i skivväxlaren, resultera i svåra missljud. Det finns många sätt att hindra skivorna att glida. En enkel och bra metod är att stryka nagellack på båda etiketterna på varje skiva. Två eller tre fläckar nagellack görs nära den yttre kanten på varje etikett. När nagellacket torkat, ger det en liten upphöjning, som passar motsvarande på nästa skiva i traven".

3 kommentarer:

 1. Nagellack på vinylen, något att prova. Gäller bara att hitta en fungerande grammofon med "skivstaplarpinne".

  SvaraRadera
 2. Fast frågan är hur många av dessa tips användes eller hur många prylar verkligen byggdes?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen ett ytterst fåtal. Jag har också ett tidningsexemplar från 1963 och där är reportagen i majoritet. Tips och ritningar finns knappt.

   Radera