PerrasMotorNostalgi

Perrabolo är en fortsättning på min tidigare blogg PerrasMotorNostalgi. Titta gärna in även på TuristbussN200.se där jag är en av medarbetarna.

torsdag 26 november 2015

Trelleborgsutställningen 1958 och Arom-kuriren

Många intressanta fordon visades på Trelleborgsutställningen 1958. Längst fram en Ford Consul, eller möjligen 6-cylindriga Zephyr eller Zodiac. En Ford 17M står omgiven av ett blomsterarrangemang. Volkswagen visade upp VW 1200 och Transporter. Men vad är det för spännande lastbilsekipage i bakgrunden? Jo, det är Gevalias "Arom-kuriren".

"Aromkuriren" var ett spektakulärt reklamfordon som ägdes av kafferosteriet Gevalia i Gävle mellan 1956 - 1962.Hela ekipaget var 17 m långt och släpet hade eget elverk, vattenpump och en stor vattentank med hydrofor. Dragbilens hytt var utformad som en kaffekittel och från trailersläpet serverades kaffe. Trailern innehöll tre kaffebryggare som tillsammans kunde brygga 24 koppar/min eller 1440 koppar/tim. Kafferekordet för en dag låg på 12.000 koppar! Den var också utrustad med kylskåp för kaffegrädde och en stor diskmaskin. 700 kaffekoppar av porslin fanns tillgängliga. Arom-kuriren körde land och rike kring under några år kring 1960. Under kaffepannan dolde sig en frambyggd Volvo Viking L387 av årsmodell 1956 med registreringsnummer X7000. Under färd var den stora pipen bortmonterad. Bilden är från Stortorget i Gävle.


Här är det kaffeservering utanför stationshuset i Krokom.
Bild: Classic Motor  Foto: Sven-Olof Lindholm
Bild: Classic Motor  Foto: Sven-Olof Lindholm

Stationshuset i Krokom med pressbyråkiosk och telefonkiosk..


Gevalia hade ytterligare en lastbil med hytt som en kaffepanna, men den hade en mindre pip. Det fanns ingen kaffeservering utan den var byggd enbart för transporter. Denna lastbil var en 3-axlad Volvo Titan med hytt och släp från Skeninge-verken.


Två annonser från Skeninge-verken med ovanstående lastbil.
Bild: veteranlastbilar.se

Bild: veteranlastbilar.se

En Gevalia lastbil till, men nu en Scania-Vabis.
Bild: veteranlastbilar.se

En annan kändis tillverkad av Skeninge-verken är Turistbuss N200 som här står parkerad utanför de gamla fabrikslokalerna i Skänninge.


4 kommentarer:

 1. Kul inlägg. Bara på 50-talet gick man väl all-in när det gällde spektakulära fordon, känns det som.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Red Bulls Mini-bilar med burk på taket är väl en modern reklampelare på hjul, om än i mindre format.

   Radera
 2. Som vanligt ett bra inlägg.

  SvaraRadera