PerrasMotorNostalgi

Perrabolo är en fortsättning på min tidigare blogg PerrasMotorNostalgi. Titta gärna in även på TuristbussN200.se där jag är en av medarbetarna.

fredag 11 december 2015

Saab Massey-Ferguson

Två färgglada Saab 95 som gick som servicebilar för Massey-Ferguson. Platsen är ANA Farming i Nyköping. Det står "Grabb" på den främsta bilen och det var Massey-Fergusons hjullastare och grävare.
Bild: maskinisten.net
Bild: maskinisten.net


ANA Farmings byggnad på Spelhagsvägen i Nyköping. Farming AB var ett dotterbolag till ANA som sålde Fergusontraktorn. 1960 köptes ANA upp av Saab och Saab-ANA bildades. I Nyköping importerades traktorer till 1986. 
Bild: Nyköpings kommuns bildarkiv   Foto: Albin Norrgård


Mellan 1947 och 1956 såldes i Sverige 33 506 Ferguson-Grållar! På bilden har den 10 000:de Grållen just lossats i Nyköping 1952.
Bild: Svenska Fergusonklubben Grålle

ANA, AB Nyköpings Automobilfabrik, hade grundats 1937 och var en sammansättningsfabrik för en rad olika fabrikat, huvudsakligen Chryslers bilar. Deras storhetsperiod var åren efter andra världskriget då skyddstullar och ransoneringar gjorde det mer lönsamt att importera bilarna i delar och sätta ihop dem i Sverige. Vid sidan av Chryslerbilar så monterades här också en rad engelska märken som Triumph, Singer, Hillman och Standard. 
1952 monterade man det 25 000:e fordonet från Standard Motor Co LTD, en Standard Vanguard stationsvagn.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar