PerrasMotorNostalgi

Perrabolo är en fortsättning på min tidigare blogg PerrasMotorNostalgi. Titta gärna in även på TuristbussN200.se där jag är en av medarbetarna.

fredag 11 december 2015

Valiant och Intruder 1400

I ett garage nära mig står denna Chrysler Valiant V200 av årsmodell 1960. Den har en 2,8 liters rak sexa på 100 hk och 3-växlad manuell låda. 

Ägare är Erik, 87 år. Han köpte bilen 1961 och den gick sedan många år som bruksbil inom familjen. Rosten gick hårt åt dessa bilar och i slutet av 70-talet var det dags för karossrenovering. Slitdelar har aldrig varit några problem att få tag på, men med plåtdetaljer är det värre. Erik som i sitt yrkesliv var motorkonstruktör på Götaverken har ett stort kontaktnät och lyckades få tag på två nya framskärmar som stod i källaren hos ANA. En bilplåtslagare svetsade upp bilen och den fick en ny lackering. 
För några år sedan när bilen hade gått runt 30 000 mil var det dags för motorbyte. En bra begagnad motor fanns redan på lager hos Erik och den monterades nu i Valianten. När han öppnade den gamla så visade det sig att en av cylindrarna saknade en kolvring. Vändkanter och sot tydde på att ringen aldrig blivit monterad. Chryslers kvalitetskontroll tycks inte ha varit på topp 1960... 
Vad har Erik för bruksbil idag? En riktig Chryslerman kör naturligtvis samma märke, men nu en Chrysler Vision. Valianten som i år fyllde 55 används nu bara sommartid. Tänk att behålla sin bil i 54 år! 


På platsen bredvid Valianten står en lite dammig Suzuki 1400 Intruder av årsmodell 1998. Ingen ovanlig modell, men detta exemplar är i extremt fint skick. Kanske inte så konstigt med en mätarställning på bara 398 mil!  Den har alltså rullat i genomsnitt 22 mil per år. Hojen är till salu och om någon läsare är intresserad så skicka ett mejl så kan jag förmedla en kontakt med ägaren.

3 kommentarer:

 1. Vem behöver åka på motorträffar för att hitta fina bilar och MC... inte Perra i alla fall :-)
  Trevligt inlägg!

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Tack för kommentarerna! Erik, 87 kan bli en inspirationskälla till fler inlägg.

   Radera