PerrasMotorNostalgi

Perrabolo är en fortsättning på min tidigare blogg PerrasMotorNostalgi. Titta gärna in även på TuristbussN200.se där jag är en av medarbetarna.

söndag 10 januari 2016

Fry´s

Det här tåget kan man väl kalla läckert! 


Fry´s Show Train var ett utställningståg som på 30-talet åkte runt i England. Tåget gjorde reklam för det engelska chokladföretaget Fry´s och ca 250 stationer besöktes. Ombord fanns ett showroom för företagets produkter, ett fullt utrustat kök, en tesalong samt sovplatser för personalen.JS Fry & Sons var ett engelskt chokladbolag som bildades av Dr Joseph Fry 1753. Den växande efterfrågan gjorde att Joseph Fry 1777 grundade en chokladfabrik i Bristol. 1795 patenterade företaget en ny metod för maskinell malning av kakaobönor. Tidigare var choklad en dryck, men 1847 lyckades Fry´s tillverka världens första gjutna chokladkaka. 1866 började man producera Fry´s Chocolate Cream, en produkt som är en storsäljare än idag. 1917 fusionerades Fry´s med Cadburys och 1923 flyttade Fry´s chokladfabrik till nya, större lokaler. Fabriken byggdes sedan ut i omgångar fram till 1963 och hade som mest över 5000 anställda. 2010 tog multinationella Kraft Foods över Cadbury, fabriken lades ner och verksamheten flyttades till Polen.
Det är 30-tal och fabriken byggs ut. Längst fram står sex av Fry´s Morris Minor Van.


Den 13 september 1932 började man t.o.m. med egna flygtransporter för godsakerna!Transporterna till och från chokladfabriken gick i stor utsträckning med järnväg och för växling inne på fabriksområdet användes ett litet ånglok byggt 1928. 

Detta lok användes fram till 1956 då det ställdes av och så småningom hamnade på ett skrotupplag.

Loket hamnade sedan hos en trädgårdsmästare

...och därefter hos en privatperson.

Det lilla loket räddades 2009 av några entusiaster och finns nu hos museijärnvägen Avon Valley Railway där det restaureras för att åter komma ut spåren.

Uppdatering från en läsare:
Det lilla "Chokladloket" hos Fry´s var ett mycket speciellt lok tillverkat av Sentinel i Schrewsbury. Det byggdes av komponenter till ånglastbilar!Fry´s Milk Chocolate.Fry´s Chocolate Cream, en succé från 1866!


En av Fry´s största succéer är "Turkish Delight", en marmeladkonfekt överdragen med mjölkchoklad som började tillverkas 1914.


Den här reklamen för Fry´s 5 Centre Chocolate Cream från 1957 skulle naturligtvis vara otänkbar idag...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar