PerrasMotorNostalgi

Perrabolo är en fortsättning på min tidigare blogg PerrasMotorNostalgi. Titta gärna in även på TuristbussN200.se där jag är en av medarbetarna.

fredag 22 januari 2016

Språkhörnan och Systemet

Att rätt uttala utländska varumärken var kanske inte så lätt på 40-talet. De handlare som var anslutna till ICA fick dock hjälp i den egna tidningen "ICA-handlarna". Där fanns "Språkhörnan" som med fonetisk skrift bl.a. förklarade hur de olika tobaksmärkena skulle uttalas.
1949

Samma sak med Systembolaget. I deras produktkatalog fanns många konstiga namn på sprit- och vinmärken som svenskarna hade svårt att uttala. Det var långtifrån alla som hade läst franska, italienska eller spanska i skolan. Systembolagets chef, överdirektör Harry Älmeby, lät därför 1958 införa lättolkade uttalsangivelser på de utländska vinnamnen i Systemkatalogen.

Intressanta exempel: "Ch. Mouton-Rothschild"  - "schatå' motå'ng råttschi'ld", "Reiler vom heissen Stein" - "ra´jler fåm ha´jsen stajn" och Pinot Chardonnay - (pinå´ schardånnä´).

3,25 kr för 1/1-but av storsäljaren Vino Tinto!


Men varför bekymra sig om uttal? Det enklaste var ju att bara uppge varunumret! Tre flaskor 2958 betydde tre flaskor Weisses Rössl.

Motboken avskaffades 1955. Innan dess låg Systembutikerna ofta i mörka gränder och på bakgator. Skyltarna var diskreta och i fönstren gjorde man reklam för helt andra varor, som t.ex.kläder, skor eller som här, radio & TV.
Bild: Systembolaget

1955 bestämmer man sig för en ny strategi. Nu ska butikerna dras fram i ljuset och förläggas till städernas knutpunkter och i de nya förorter som börjar växa fram runt de svenska städerna. Syftet är att ge allmänheten en bättre service.
Då uppstod ett nytt fenomen, de sk "A-lagarna". De samlades runt systembutikerna i hopp om att få köpa eller åtminstone få tag på någon som köpte ut till dem. 1957 infördes därför legitimationskontroll och spärrlistor. Vilka personer som skulle stå med på spärrlistorna bestämdes av den lokala nykterhetsnämnden.
1975

1964 infördes den röda lampan. Lampan, som var monterad på kassaapparaterna, skulle vara en slumpmässig stickprovskontroll. Den som handlade då den röda lampan tändes skulle visa fotolegitimation och identiteten kontrollerades mot spärrlistan. Lampan kunde också tändas manuellt om kassören misstänkte att kunden var spärrad för inköp. Den röda lampan försvann 1977 samtidigt som spärrlistorna avskaffades.
                                                           

1984 öppnade en självbetjäningsavdelning för öl i Karlstad och det fanns 39 ölsorter att välja på. Nu kunde kunderna gå runt i avdelningen för öl och själva plocka ned de flaskor eller burkar de ville ha i sin korg. Sedan betalade de på samma sätt som i vilket snabbköp som helst. Ville man ha vin eller sprit köptes detta fortfarande över disk. 
1991 öppnade i Filipstad den första fullständiga självbetjäningsbutiken. Detta var något helt nytt för svenskarna och den mediala uppmärksamheten var stor. Det anordnades t.o.m. särskilda bussresor till Systembolaget i Filipstad!

Systembolaget i Filipstad 1991.
Bild: Systembolaget
Systembolagets sista butik som sålde varor över disk var Odengatan 22 i Stockholm. Den 20 juni 2013 stängdes butiken för ombyggnad till självbetjäning.
1 kommentar: