PerrasMotorNostalgi

Perrabolo är en fortsättning på min tidigare blogg PerrasMotorNostalgi. Titta gärna in även på TuristbussN200.se där jag är en av medarbetarna.

tisdag 23 februari 2016

Åsa

Ett kolorerat vykort igen, denna gång från Åsa i Halland.


Byggnaden på detta vackert kolorerade kort är Kuggaviksgården.


Kuggaviksgården är idag ett pensionat och vandrarhem som drivs av nykterhetsorganisationen IOGT-NTO. Man samarbetar också med Svenska Turistföreningen (STF).


Åsa Kuggaviken.

Åsa Skytteviken.

Åsa Havsbad.

Åsa Havsbad Camping.

Strandcafét.
Strandparti Åsa.

Åsa minigolfbana.

På nedanstående bild syns den byggnad som fram till mitten av 1940-talet var restaurang och badhotell. Anläggningen kallades på dåtida vykort Åsa HavsbadBadrestauranten eller bara Restauranten.


Badhotellet är den gula byggnaden i bildens övre högra hörn. Det är ett kolorerat vykort och det är tveksamt om badhotellet någonsin varit gult. 
Badhotellet byggdes 1934 och ritades av Nernst Hansen.1944 såldes badhotellet på exekutiv auktion till Malmbergets Barnens Dagsförening för att användas som barnkoloni. Många barn från Kiruna och Gällivare åkte till anläggningen i Åsa och detta var den största kolonin i Halland. Sommaren 1945 kom 148 barn ner på samma gång. Den stora matsalen låg i den halvcirkelformade utbyggnaden och hade en fantastisk utsikt mot havet. 


Wikipedia om barnkolonier:
"Som en reaktion på den utbredda sociala misär som rådde, främst i storstäderna, växte det fram en barnkolonirörelse i Europa under 1800-talet. Rörelsen bottnade i idéer om det hälsosamma med frisk luft, friluftsliv och näringsrik mat. Kalla bad ansågs bra för hälsan varför många barnkolonier placerades vid kusten. Initiativtagare var privatpersoner, företag, olika typer av föreningar, stat och kommun. Kolonin var en typ av organiserad lägerverksamhet med ordnade boendeförhållanden i sovsalar, ett antal lägerledare och mathållning av kökspersonal. Det var ett reglerat dagsschema för olika aktiviteter som träning och tävling i olika idrottsgrenar, utflykter, simundervisning och tid för lek och egna aktiviteter. Barnkolonier som till största delen var betalda av kommuner bar ofta namn efter kommunen. Barnkolonierna blev vanligare i Sverige från början av 1900-talet och var en relativt stor social verksamhet under sommaren i många kommuner ända fram mot mitten av 1970-talet."

Med tiden minskade behovet av skollovskolonier, men samtidigt var behovet av utbildningslokaler stort. Därför startade Gällivare kommun Malmfältens folkhögskola i det gamla badhotellet. Ansvaret för folkhögskolan övertogs 1957 av Kiruna kommun. 
1960 flyttades folkhögskoleverksamheten till Kiruna och Hallands Landsting övertog folkhögskolan och gav den namnet Löftadalens folkhögskola.

Åsa Camping & Havsbad.Gamla Europaväg 6 gick tidigare genom samhället och här låg Motell E6:an med Shell-mack.

På Motell E6:an bjöds det på komfort både för gäster...

...och bilar!


"Åsa. Entréen till restaurangen i fasadbelysning". Är detta möjligen samma byggnad som ovan?

Motellet är sedan länge nedlagt och så här ser macken ut idag.
Bild: Google

Åsa Bar sålde Trollhätte Glass.


Åsa Kvarn.

Åsa Gårda brygga.

Fotohälsningar från Åsa.

Den 6 november 2004 invigdes det nya dubbelspåret Kungsbacka - Varberg och den gamla sträckningen genom Åsa revs upp. Banvallen är nu en gång- och cykelväg. 
På nedanstående bild går järnvägen fortfarande genom samhället och här syns också Åsa Camping. Längst upp i högra hörnet skymtar Shell-macken.


Åsa station någon gång på 1920-talet innan den byggdes om och till.
Bild: Sveriges Järnvägsmuseum 

Fotot är från 1936, det år då banan Göteborg - Halmstad blev elektrifierad. Trots elektrifieringen rullade fortfarande många ånglok.
Bild: Sveriges Järnvägsmuseum 

Persontågen på Västkustbanan stannade vid Åsa station fram till den 28 maj 1978. Bilden är från 40-talet och förmodligen 
var det en varm sommardag då många resenärer tog tåget till Åsa för ett svalkande dopp i havet. Notera den vackert glasade 
3:e klassvagnen längst till höger i bild!

Året är 1944. U-tavlan talar om för lokföraren var han ska stanna tåget.
Bild: Sveriges Järnvägsmuseum 

Stationen från baksidan med kiosken till höger.


På detta vykort finns ingen bebyggelse bakom stationen, idag ser det helt annorlunda ut!Åsa station 1969. Väntsalen till vänster var ouppvärmd och avsedd för sommarbruk då många sommargäster kom med tåget..
Bild: Sveriges Järnvägsmuseum
Bild: Sveriges Järnvägsmuseum 

Tågmöte på Åsa station 1965 sett genom frontrutan på ett lok.
Bild: Sveriges Järnvägsmuseum 

Det är 60-tal och ännu stannar tågen i Åsa.1963 fanns både tågklarerare och ett ställverk med vevar för omläggning av växlarna.
Bild: Sveriges Järnvägsmuseum  Foto: Seved Walther


Det är 1980-tal, inga persontåg stannar längre i Åsa, men det ser ut som att kiosken fortfarande är öppen. Både tågklareraren och det gamla ställverket är borta och stationen är nu fjärrstyrd från Göteborg. Den mindre byggnaden till höger inrymmer det fjärrstyrda ställverket.
Bild: Sveriges Järnvägsmuseum 

Flygfoto över Åsa som det såg ut på 30-talet. Närmast Kuggaviken och ovanför den syns Havsbadet.Några satellitbilder över Åsa. (Klicka för större storlek)
Bild: hitta.se
Bild: hitta.se
Bild: hitta.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar