PerrasMotorNostalgi

Perrabolo är en fortsättning på min tidigare blogg PerrasMotorNostalgi. Titta gärna in även på TuristbussN200.se där jag är en av medarbetarna.

tisdag 1 mars 2016

Filmbussen

"Findus rullande biograf" var byggd kring 1950 på ett Volvo B513-chassie. Biografsalongen hade 40 röda skinnfåtöljer från NK (Nordiska Kompaniet) och det fanns pentry och sovplatser för personalen. Man vände sig i första hand till sveriges husmödrar och körde fyra tvåtimmarsföreställningar per dag med musik, filmvisning och provsmakning av rätter tillredda av konserver från Findus.
Bild: nostalgimacken
I tidningen Hakoniten från 1950 står följande att läsa om bussen:
"Flertalet husmödrar i den svenska landsorten kommer framledes eller har redan kommit i kontakt med en fullkomligt unik företeelse, nämligen Marabou-Findus nya imponerande demonstrationsbuss, som var helst den rullar fram drar nyfikna och beundrande blickar till sig."

Ett citat från Findus egen tidning:
Findus rullande biograf har en längd av nära 17 meter och en högsta höjd av ca 4 meter. Den inrymmer biografsalong med 40 bekväma fåtöljer, maskinrum och kök. Genom luftkonditionering bytes luften 30 gånger per timme. 
Findus rullande biograf har nu i två år genomkorsat landet för att informera husmödrarna om Findus produkter. Över 100.000 personer har hittills besökt biografen. Framför bussen dess entusiastiska och entusiasmerande "besättning".


Findus-bussen såldes senare till Flygvapnet som använde den för rekrytering av personal
Ett annat fordon i samma anda var Gevalias "Arom-Kuriren" som åkte runt i Sverige och gjorde reklam för kaffe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar