PerrasMotorNostalgi

Perrabolo är en fortsättning på min tidigare blogg PerrasMotorNostalgi. Titta gärna in även på TuristbussN200.se där jag är en av medarbetarna.

onsdag 8 juni 2016

Road Trip 2015 dag 5

Dag 5 började med en tur till Mesa Verde National Park, ett besök som länge stått på min önskelista. 

Området är 211 km² stort och består av ca 5 000 arkeologiska platser där Pueblo-folket hade sina hem i över 700 år, från 600 till 1300 e.Kr. Det märkliga är att de hade sina bostäder i grottor och under klippor i bergväggarna. Här finns ca 600 klippbostäder, där de största är Cliff Palace, Balcony House, Long House och Spruce Tree House. Byggmaterialen var sandsten, murbruk och träbalkar. Pueblo-folket formade varje sandstensblock med hjälp av hårdare stenar som samlats in från närliggande flodbäddar. Murbruket mellan blocken var en blandning av jord, vatten och aska.
Det var svensken Gustaf E A Nordensköld som 1891 började utforska Mesa Verde. Han organiserade utgrävningar, katalogiserade objekt, fotograferade och gjorde ritningar över ruinerna. När han reste hem till Sverige tog han med sig ca 600 föremål som nu finns på Nationalmuseum i Helsingfors.
Området blev nationalpark 1906 och klassat som världsarv 1978.

Cliff Palace. Denna bosättning, inrymd under en stor klippa, innehöll 150 rum och 23 kivas och hade en befolkning på cirka 100 personer.

Cliff Palace fotograferat 1891 av Gustaf E A Nordensköld.

Kivas är en sorts runda underjordiska hus som användes för religiösa ceremonier. I en kiva fanns en eldstad och i taket ett rökhål och en stege.Balcony House med boningshus och runda kivas. För att besöka dessa fantastiska bosättningar måste man gå på en guidad tur med en ranger. Att ta sig dit på egen hand är inte att rekommendera...

Det var lågsäsong när jag besökte Mesa Verde i mitten av september och det enda som erbjöds var den sista turen för året till Square Tower House. Jag lyckades knipa den sista biljetten!

Det var rep och stegar som gällde för att ta sig ner för berget.

Sedan promenad på vacker stenig stig.

Nere i Square Tower House.
Området har under årens lopp drabbats av ett flertal stora skogsbränder. Här uppe på Mesa Verdes högsta punkt, 2613 m, finns därför ett brandtorn med milsvid utsikt åt alla håll.Spåren efter skogsbränderna syns på många ställen i parken.


Då var det dags att styra norrut och ca sju mil norr om Cortez utefter väg 491 dök denna syn upp. En åker med gamla amerikanska bilar!


Jag hade gärna besökt både Canyonlands och Archies nationalparker, men tyvärr räckte tiden bara till en av dem. Det blev Archies vid staden Moab. Ju närmare Moab jag kom, ju rödare blev landskapet.Väg 191, i bakgrunden staden Moab och längst ner i högra hörnet infarten till Archies Nationalpark.

Till vänster den märkliga stenformationen "Balanced Rock".
Jag hann också med solnedgången i Dead Horse Point State Park innan det blev mörkerkörning till staden Green River för välbehövlig nattvila.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar