PerrasMotorNostalgi

Perrabolo är en fortsättning på min tidigare blogg PerrasMotorNostalgi. Titta gärna in även på TuristbussN200.se där jag är en av medarbetarna.

fredag 10 juni 2016

Road Trip 2015 dag 7

När jag nu var i staden Twin Falls var planen att besöka de vackra Shoshone Falls i Snake River en knapp mil utanför staden. Tyvärr visade det sig att fallen i stort sett var torrlagda. Det blir inte alltid som man tänkt sig, men det var vackert även utan vatten.

En vacker del av Snake River Canyon.

Över Snake River går den 148 m höga bron Perrine Bridge invigd 1976.

1974 gjorde stuntmannen Evel Knievel (1938-2007) ett försök att ta sig över Snake River Canyon med en raketmotorcykel. Fallskärmen vecklade ut sig för tidigt och han landade på botten av ravinen. Knievel överlevde hoppet och fick endast lindriga skador. Uppskjutningsrampen var placerad på en kulle som fortfarande finns kvar.

Snake River Canyon och till vänster i bild syns kullen där utskjutningsrampen var placerad.

Grön pil var den planerade nedslagsplatsen, röd den verkliga.Färden gick vidare norrut och landskapet blev mer kargt och ogästvänligt.


Ett ödehus vid vägkanten.

Det blev också en del svarta partier i ökenlandskapet när jag närmade mig nästa planerade stopp, Craters of the Moon.

Craters of the Moon är ett ca 1600 kvadratkilometer stort område med vulkaner och stelnad lava där det senaste utbrottet skedde för ca 2000 år sedan. Området blev ett US National Monument 1924.
Klicka på bilden så syns tre personer som tagit sig upp till toppen av Inferno Cone.

Här syns en liten del av de stora lavafälten.
Lite kuriosa: Inför månlandningen 1969 fick astronauterna träna på att leta efter mineraler här på Craters of the Moon.


Man kunde man t.o.m. ta en promenad upp till en liten vulkan för en titt ner i underjorden.

Efter besöket på Craters of the Moon körde jag vidare norrut på väg 26. Här ute i öknen finns USA:s största forskningsanläggning för kärnkraft, INL (Idaho National Laboratory) där det har experimenterats med kärnreaktorer sedan slutet av 1940-talet. Mer än 50 reaktorer har byggts sedan starten och här byggdes bl.a. reaktorprototypen för världens första atomdrivna ubåt, USS Nautilus. 1961 inträffade en olycka med härdsmälta i en experimentreaktor och tre personer omkom. 

Tanken var att besöka atommuseet EBR-1, men det hade tyvärr stängt för säsongen. 


EBR-1 Atomic Museum.


Den 20 november 1951 var EBR-1 (Experimental Breeder Reactor I) det första kärnkraftverket i världen som producerade elektricitet, och första dagen räckte det för att driva fyra glödlampor. Följande dag producerades elektricitet för att lysa upp hela byggnaden. 

1955 drabbades EBR-1 av en partiell härdsmälta, men reparerades och var i drift till 1963. Anläggningen blev därefter Atomic Museum och ett National Historic Landmark 1966.

1946 påbörjade USA:s flygvapen forskning för att bygga flygplan drivna av kärnkraft. Över 1 miljard dollar spenderades innan projektet lades ned av president Kennedy 1961. De största problemen var vikten och hur man skulle kunna skydda besättningen från den radioaktiva strålningen.

Vid atommuseet EBR-1 står två experimentreaktorer avsedda för kärnkraftsdrivna flygplan.
Bild: Wikipedia
  
Jag körde vidare till staden Arco. Den 17 juli 1955 var Arco det första samhället i världen som fick sin elektricitet från kärnkraft.

I Arco finns också Number Hill. År 1920 beslutade avgångsstudenterna vid Butte County High School att måla sitt examensår "20" på berget. Nästa års avgångsklass gillade idén, och målade "21" och så har det fortsatt genom åren.


I området ligger också Atomic City, ett litet samhälle med knappt 30 innevånare. Jag såg inte en enda människa och det kändes faktiskt som en spökstad.


Nedlagd mack i Atomic City.

Nedlagd bar.

Möbler till salu.

Tro det eller ej, men här fanns faktiskt en liten bar och affär, och den var öppen!

Vid Atomic City finns också en tävlingsbana, Atomic Motor Raceway, där man kör Dirt Track med bilar.Efter Atomic City blev det två timmars bilkörning till ett väntande hotellrum i Island Park inte så långt från Yellowstone National Park.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar