PerrasMotorNostalgi

Perrabolo är en fortsättning på min tidigare blogg PerrasMotorNostalgi. Titta gärna in även på TuristbussN200.se där jag är en av medarbetarna.

fredag 26 augusti 2016

Ytterhogdal och spökhotellet

Ytterhogdal ligger i landskapet Hälsingland, tillhör Härjedalens kommun men räknas till Jämtlands län. När sträckan Sveg - Brunflo på Inlandsbanan invigdes 1922 fick Ytterhogdal en järnvägsstation, men den hamnade 5 km från själva samhället. Det berodde på att man drog järnvägen en kortare sträcka mellan Sveg och Svenstavik för att spara pengar.
Bild: Sveriges Järnvägsmuseum
Två bilder från 1971.
Bild: Sveriges Järnvägsmuseum
Fin Opel Rekord!
Bild: Sveriges Järnvägsmuseum

Idag är stationshuset privatbostad. Bilderna från augusti 2016.

Sommartid körs turisttrafik sträckan Mora - Östersund - Gällivare och därför har man gjort en liten hållplats med plåtstins 
i Ytterhogdal.


Från början fanns det också planer på en tvärbana från Ljusdal till Ytterhogdal och kanske vidare till Norge. En järnvägsknut i Ytterhogdal skulle innebära många resenärer och planer på att bygga en massafabrik i närheten fanns också. En driftig entreprenör, Henrik Nyman, såg en möjlighet att tjäna pengar och byggde därför ett järnvägshotell ett hundratal meter från stationen. 
När hotellet precis stod färdigt och Nyman var på resa för att inhandla möblerna till sitt nya bygge fick han veta att regeringen ändrat sig, någon ny järnväg från Ljusdal skulle inte byggas. Det nya fina järnvägshotellet öppnade aldrig och några hotellgäster har aldrig övernattat i byggnaden. Det stora huset som skulle blivit ett stiligt hotell stod länge tomt, men så småningom såldes det och två lägenheter inreddes. Fastigheten som ligger alldeles intill E45 står fortfarande kvar, men är idag ett ödehus. Tomten är igenvuxen och det mesta av inredningen är borta.
1 kommentar:

  1. Läckert! Tänk så mycket bra virke det finns i det där huset. Om man bara hade tid och ork skulle man ju "adoptera" huset. :-)
    Rekorden tycks vara en 59 eller 60, 58 hade backspegeln på panelen. Udda kulör dock.

    SvaraRadera