PerrasMotorNostalgi

Perrabolo är en fortsättning på min tidigare blogg PerrasMotorNostalgi. Titta gärna in även på TuristbussN200.se där jag är en av medarbetarna.

torsdag 1 september 2016

Takgöken Fixlight 1180


Takgöken, eller Fixlight 1180 som den egentligen hette, fanns på Volvo PV 444 tillverkade mellan september 1950 och augusti 1952. Fixlight 1180 innehöll tre lampor, en med ett fast blågrönt sken framåt och bakåt, och två med blinkande orange sken åt sidorna. Fixlight blev kortlivad och ersattes efter bara två år av konventionellt monterade sidoblinkers. Att takgöken slopades berodde dels på att den inte gick att kombinera med takräcke, dels på att de flesta länder utanför Sverige inte tillät den. Från 1953 förbjöds den även på nya svenska bilar. Fixlight hade utvecklats av Walter Bengtsson som drev företaget AB Fixfabriken i Majorna i Göteborg och han fick patent på konstruktionen 1947. För designen stod Ralph Lysell som bl.a. också formgivit L M Ericssons telefon Ericofon, även kallad Kobran.


En trevlig bild på en rödskyltad PV 444 med takgök. Bilden är tagen 1950 utmed Landvettervägen, alltså gamla riksväg 40 mellan Göteborg och Borås. 


Fixlight var inte bara takgöken, det var en hel produktgrupp med körriktningsvisare för olika fordon. Bilden från Volvos tillbehörskatalog 1958.

För större fordon, som lastbilar, bussar och spårvagnar, lanserade AB Fixfabriken en speciell typ av körriktningsvisare, kallad "det hoppande ljuset". Dessa bestod av två över varandra placerade glödlampor, vilka blinkade växelvis. Blinkimpulserna kom från ett motordrivet kontaktdon. Denna typ av blinkers fanns bl.a. på spårvagnarna i Göteborg.
Fixfabriken fick patent på konstruktionen i några länder. I Västtyskland blev det ingen succé då elektronikföretaget Bosch såg det hoppande ljuset som en farlig konkurrent och lyckades få till ett förbud mot att färdas på Autobahn med fordon utrustade med denna typ av blinkers.
Fixfabriken grundades 1925 av Walter Bengtsson (1900-1993) då de började tillverka spanjoletter, en låsskena för fönster och fönsterdörrar. 1950 invigdes den nya fabriken på Bruksgatan i Majorna.

Grundaren Walter Bengtsson sålde företaget 1983. 2012 sålde dåvarande ägaren Assa OEM AB fabrikslokalerna till HSB Göteborg och Fastighetsbolaget Balder men fortsatte tillverkningsverksamheten fram till december 2015. Nu ska lokalerna rivas och i stället ska det byggas ca 500 nya bostäder på området. Bilderna från augusti 2016.

Den vackra gamla neonskylten som satt på taket är räddad. Skylten kommer nu att renoveras och få en plats i det nya bostadsområdet.
Bild: wikipedia  Foto: Albin Olsson

På Karl Johansgatan har HSB och Fastighetsbolaget Balder satt upp en visningslokal där de visar hur man tänkt sig det nya bostadsområdet. Man har en vision om en blandstad: "En blandning av funktioner (bostäder, handel, kontor, restauranger m.m.), av olika slags människor och med variation på husens stil, höjd och utförande".Inga kommentarer:

Skicka en kommentar