PerrasMotorNostalgi

Perrabolo är en fortsättning på min tidigare blogg PerrasMotorNostalgi. Titta gärna in även på TuristbussN200.se där jag är en av medarbetarna.

söndag 2 april 2017

Busstorget i Östersund

Det förra inlägget handlade om Östersund Central och min barndoms tågresor till Jämtland. När vi sedan skulle resa vidare från Östersund till Myrviken fick vi ta oss till Busstorget.

På 1960-talet fanns det, om jag minns rätt, tre sätt att ta sig från Östersund till Myrviken. Rälsbuss söderut på Inlandsbanan till Svenstavik och därifrån SJ-buss. Det var sällan vi använde detta alternativ. 
Bilden från Svenstaviks station 1971.
Bild: Sveriges Järnvägsmuseum

SJ:s busstidtabell från Sveriges Kommunikationer 1963.

Någon gång åkte vi med Viggebussen som gick över Brunflo och Fåker.
Bild: Danielssons Busstrafik

För det mesta blev det dock Hallenbussen med färja över Vallsundet och Sannsundet. Den gul/blå bussen kördes ofta av ägaren själv, Karl Andersson, och jag minns honom som en äldre man som körde sin buss i knäbyxor och långstrumpor. Karl Andersson startade busstrafik 1933 mellan Bydalen-Hallen-Östersund och den första bussen var en Volvo med 14 sittplatser. Bakom hytten fanns ett godsflak.
En morgon när vi kom upp till Busstorget stod där en helt ny Hallenbuss. Den såg så otroligt modern ut jämfört med alla andra bussar som då rullade på de jämtländska vägarna. Jag var 12 år och djupt imponerad. Den nya bussen var en Scania-Vabis B76 årsmodell 1966 med kaross från Karosserifabriken Lehto i Finland. Ett bagageutrymme med separat dörr fanns längst bak.
Foto: Bengt Hultin

Idag är det Länstrafiken i Jämtlands län som kör sträckan Östersund - Hallen. På bilden ankommer bussen Myrviken i juni 2015.


Här har jag samlat några bilder på Busstorget så som det sett ut under årens lopp. Torget hette från början Nytorget, men bytte 1928 (?) namn till Gustaf III:s torg efter kungen som grundade Östersund 1786.

Nytorget ca 1905 med A4 Norrlands artilleriregementes kanslihus i bakgrunden. Huset till höger är Missionskyrkan. 

Allra längst till vänster i bild skymtar Gamla Teatern som byggdes 1884. På 1980-talet var byggnaden rivningshotad, men räddades och fungerar idag som hotell och restaurang.

Här är det är fullt med bussar på torget och på bilden syns Omnibuscentralen med tillhörande garage och bensinmack. Tiden tror jag är 1930-tal.

Vinter och en ensam buss på Gustaf III:s torg. Den låga byggnaden till vänster i bild med skylten Omnibuscentralen, har under åren inrymt bl.a. vänthall, bensinstation, garage, tvätthall och senare också en tillbyggd taxistation.

Den första reguljära busslinjen inrättades på 1920-talet mellan Östersund och Brunflo. Fram till mitten av 1930-talet var över 40 busslinjer verksamma i Östersund.

Vid Kyrkgatan till höger om Televerkets stora tegelbyggnad, fanns en Standard bensinstation.Flygfoto över Gustaf III:s Torg.På garagebyggnaden är det skyltat Gulf. Längst till vänster i bild syns en bit av Bilbolagets Volvo-skylt. 

Samma plats juni 2015.

Macken är fortfarande skyltad med Gulfs logga.

BMW 501/502 "Barockängel", Opel Olympia Rekord och en Volvo lastbil är de bilmodeller jag kan identifiera på bilden. En spännande vit bil med rött tak syns också. Kanske en Buick?
På mackens skärmtak står det Bilägarna (Bilägarnas Inköpscentral IC) och det tyder väl på att det från början varit en IC-mack.


En vacker bild och ett underbart tidsdokument! (Klicka för större bild)

Samma bild som ovan, men i svart/vitt? Nej, faktiskt inte. Tittar man noga så ser man att någon buss och någon bil är borta och några har tillkommit. Bilderna bör dock vara tagna vid ungefär samma tidpunkt

En mjölkbil (Skvadermed mjölkkrukor på flaket står parkerad under garagets skärmtak. Framför mjölkbilen en Volvo Duett och en Rambler 1956-57.


Östersunds busstation i vinterskrud.

Nedanför det ståtliga Rådhuset, på hörnet av byggnaden vid Rådhusgatan, skymtar en Esso-mack.


Esso-macken vid Rådhusgatan.Nu är delar av den äldre bebyggelsen bakom busstationen riven och istället har varuhuset Domus byggts.

Rivningarna fortsatte och till höger om Domus har nu den nya gallerian Kärnan tillkommit.


Bussen till Nyhem 1968.
Foto: Ingwar Åfeldt

Juni 2015 såg busstorget ut så här. 


I bakgrunden på ovanstående bild syns det som tidigare hette Hotell Östersund, nuvarande Östersund Scandic City. Hotellet invigdes i maj 1956 och byggnaden ritades av arkitekterna Carl-Axel Acking och Sven Hesselgren.

Östersund Scandic City juni 2015.


Ett par vykort från Hotell Östersund.
Scandic har ett hotell till i Östersund. Det är det gamla Esso Motor Hotel Östersund som öppnade den 10 februari 1964. Det var Essos tredje motell, efter Laxå och Härnösand. 1983 sålde Esso sin motellkedja och namnet byttes till Scandic. 


2014 återinvigdes det gamla motellet efter en omfattande renovering och heter nu Östersund Scandic Syd.
Bild: Google Street View

2 kommentarer:

  1. Som vanligt ett trevligt inlägg med bra text och fina bilder.

    SvaraRadera
  2. Suveränt! Kul att se lite från "hemtrakterna".

    SvaraRadera