PerrasMotorNostalgi

Perrabolo är en fortsättning på min tidigare blogg PerrasMotorNostalgi. Titta gärna in även på TuristbussN200.se där jag är en av medarbetarna.

onsdag 3 maj 2017

Strömstads Stadshus

Strömstads Stadshus, eller Rådhuset som det också kallas, firar i år 100-årsjubileum. Fotot är taget en sommardag i mitten av 60-talet och i nedre vänstra hörnet står jag och lillebror. Vi är klädda i hemsydda kavajer i smalspårigt manchestertyg, vita skjortor och finbyxor. Jag har slips och brorsan fluga. Så var vi klädda när familjen skulle ut och resa.

Några bilder som visar hur stadsmiljön kring Stadshuset förändrats under 100 år.Det är vänstertrafik och en elegant Opel Kapitän är på väg in på Södra Hamngatan. Samtidigt kommer en Dodge Dart från Norra Hamngatan och svänger upp mot Stadshuset.

Nu är det högertrafik. Det vackra trähuset till höger på ovanstående bild är rivet och istället har det byggts ett Domus-varuhus.

Samma vy sommaren 2016 och nu har Domus blivit Coop.

Strömstads Museum skriver om stadshuset:
Strömstads stadshus, uppfört i pampig jugendstil, stod klart år 1917 och togs i bruk 1919. Pengar till byggnaden donerades av grosshandlare Adolf Fritiof Cavalli-Holmgren. I början av 1900-talet fördes nämligen diskussionen om Strömstad var i behov av ett nytt rådhus. En kommitté tillsattes och efter diverse överläggningar föreslog stadsfullmäktige att på en central plats i staden bygga ett nytt stadshus för 140 000 kronor. Några pengar för ett nybygge fanns dock inte.
Gåvobrevet från Cavalli-Holmgren är daterat den 27 maj 1908. Donatorn ställde mycket detaljerade villkor för hur och var huset skulle byggas. I donationsbrevet står det att stadshuset skulle uppföras ”på krönet av mina föräldrars förutvarande tomt å norra sidan av Strömsån, mitt för stora bron”.
Cavalli-Holmgren krävde också att förutom rådhusrätt, drätselkammare, stadsfullmäktige och polis skulle huset inrymma: sparbank, post, systembolag, museum samt lägenheter som kunde ge staden hyresinkomster. Efter flera år av meningsskiljaktigheter mellan donator och stadens styrande kunde bygget sättas igång 1912. Byggkostnaden kom att sluta på 600 000 kronor. Olika stenarbeten i stadshuset vittnar om den stora yrkesskickligheten hos den tidens bohuslänska stenhuggare.
Cavalli-Holmgren önskade att stadshuset skulle invigas den 27 januari 1911. Så blev det inte. Huset stod klart först 1917. Då var relationen mellan donatorn och de styrande i Strömstad frostig, och någon invigning var inte aktuell. Historien berättar att donatorn därför aldrig fått ro, och att han av och till syns till i stadshuset nattetid ända sedan huset stod klart. 
Invigning blev det först 100 år senare den 27 januari år 2017, då i samband med att huset genomgått en omfattande renovering.
Minnestavlan i huvudtrappan sattes upp 1923. Adolf Fritiof Cavalli-Holmgren dog 22 juni 1922. Av hans stora förmögenhet återstod då fyra miljoner kronor - men också lika mycket i skulder.
Det var stadskamrer Jarl Jonasson som först intresserade sig för det egendomliga husets – Stadshusets - utformning. Han fann att alla viktiga händelser under tiden huset byggdes inträffade på vissa bestämda datum och dessa tal fanns även inbyggda i huset. Cavalli-Holmgren hade den egenheten att han bara deltog i möten och besvarade brev vissa bestämda dagar. Dessa dagar motsvarade faderns och moderns födelsedagar, deras bröllopsdag samt förlovningsdag. Stadshuset är ett minnesmärke över föräldrarna och uppbyggt efter dessa minnesdagar. Talen i dessa datum har helt kommit att prägla Stadshuset. Till exempel kan antalet fönster och dörrar i första våningen anses bilda faderns födelsedatum = 27 st. Stora sessionssalen (Fars sal) är 7 m hög, 7 m bred och 13 m lång, summerat blir detta 27. Mors sal 7 m + 7 m + månad 5= 14 maj och så kan man fortsätta. Mycket återstår säkert att finna ut. I dag disponerar kommunens olika förvaltningar hela byggnaden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar