PerrasMotorNostalgi

Perrabolo är en fortsättning på min tidigare blogg PerrasMotorNostalgi. Titta gärna in även på TuristbussN200.se där jag är en av medarbetarna.

onsdag 26 juli 2017

Japan 10

Idag är det naturkatastrof! Inte bokstavligt, men vi ska besöka en av Tokyos brandstationers "Safety Learning Center" och få utbildning i hur man förbereder sig för jordbävningar, tyfoner och tsunamis. Som japan drabbas man förr eller senare av dessa naturfenomen och då gäller det att vara förberedd. Vi tar pendeltåget till Ikebukuro där förmiddagens aktiviteter ska äga rum.

I entrén står montrar med olika tips om bl.a. hur man jordbävningssäkrar sin hemmiljö. Här visas vikten av att möblerna är förankrade i väggar, golv och tak. Sover man på golvet vill man inte ha en byrå i huvudet när det börjar skaka...

Man började med att visa en film om den stora jordbävningen och tsunamin som inträffade i Japan 2011. Det var fruktansvärda scener som visades och vi som bor i Sverige ska vara väldigt tacksamma över att slippa detta. 
Så var det dags att prova jordbävningssimulatorn. Simulatorn skulle få oss att känna på hur en jordbävning med en magnitud på 9,0 upplevs. Den stora jordbävningen 2011 som bl.a. slog ut kärnkraftverket vid Fukushima hade just den styrkan. Scenariot var att man satt vid ett bord när det började skaka och skulle då ta skydd under bordet. 


Även om det inte ser så farligt ut på denna lilla filmsnutt så kan jag säga att upplevelsen var ganska skrämmande. Det skakade rejält!

Efter denna omskakande upplevelse tar vi oss över och under jord till stadsdelen Asakusa där vi äter lunch.

Storbryggeriet Asahis högkvarter som ligger vid Sumida-floden. Den guldgula byggnaden ska föreställa ett skummande ölglas och takskulpturen till höger ska föreställa en eldsflamma, men kallas i folkmun för "Den gyllene bajskorven". Det höga tornet, Tokyo Skytree, är japans högsta byggnadsverk (634 meter). Det har två observationsdäck, ett på 350 m och ett på 450 m. 

På Sumida-floden kan man åka sådana här spännande sightseeingfarkoster.

Ingången till Tokyos äldsta tempel, Sensoji-templet.

Vi gör ett besök på gatan Kappabashi-Dori där utbudet av köks- och restaurangprodukter är enormt. Är det en japansk kökskniv du är ute efter så är det hit du ska ta dig. Det är också här man kan köpa maträtter i silikongummi, sådana som restaurangerna har i sina skyltfönster.Tokyo Skytree i bakgrunden.

Tiden går fort när man har roligt så nu får vi kasta oss i taxibilar för att hinna till sumobrottningen. Vi har biljetter till en av årets sex stora sumoturneringar och nu ska vi se japans högst rankade sumobrottare göra upp. 

Det är en stor arena.

Kvällens deltagare ställer upp sig.

Så är matcherna igång.

Här kastas en av brottarna ut från ringen till publikens stora jubel!
Ja, vad ska man säga om denna märkliga sport? Det var i alla fall betydligt roligare att se live än på tv.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar